Voor wie

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Underweis richt zich op volwassenen die worstelen met problemen zoals:

STRESS OF BURN-OUT

Je hebt last van moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid of piekeren. Je hebt moeite om je te concentreren en vergeet dingen. Je hebt een opgejaagd gevoel en het idee dat je de controle aan het verliezen bent. Dan zit je wellicht tegen een burn-out aan. Dat heeft te maken met patronen die je vroeger hebt opgebouwd als ‘overlevingsmechanisme’ en die je blijft herhalen nu je volwassen bent. Dat is heel hard werken! Om ‘goed genoeg’ te zijn, heb je geleerd om je aan te passen. Je kon niet anders: je was als kind volledig afhankelijk van je ouders/opvoeders. Je deed er alles aan om hen gelukkig te maken. Nu werken deze patronen belemmerend voor je. Er kan een moment komen dat je lichaam aangeeft dat het teveel is geworden. Je kunt daarbij ook last krijgen van hyperventilatie of zelfs paniekaanvallen. Je brein geeft aan dat het ‘levensgevaarlijk’ is om je patronen los te laten. Zo kan je brein veranderen van je grootste vriend (als je je als kind leert aanpassen aan je situatie) in je grootste vijand (als het je als volwassene hindert om gezonde patronen op te bouwen).

In de therapie kijken we naar de patronen die je hebt opgebouwd en de angst die daaronder zit. Door je hiervan bewust te worden, kun je leren om ze langzaam los te laten. Ook kijken we hoe je ze kunt vervangen door gezonde patronen.

SOMBERHEID EN DEPRESSIE

Aan somberheid of depressie kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Op social media zie je alle gelukkige momenten van anderen voorbij flitsen. Het lijkt wel of jij de enige bent  die zich soms zo ongelukkig voelt. Het tegendeel is waar. Somberheid hoort bij het leven en geluk is niet maakbaar. Depressiviteit kan ook te maken hebben met lastige dingen die in je leven gebeurd zijn. Of met verdriet dat je diep hebt weggestopt.

In de therapie gaan we op zoek naar wat er bij jou van binnen leeft. Voor jou is het van belang dat je weer in verbinding komt. In de eerste plaats met je eigen hart en daarnaast met mensen om je heen.

RELATIES EN GRENZEN

Veel problemen in relaties hebben te maken met onduidelijke grenzen. Wie ben ik en wie ben jij? Wat is mijn verantwoordelijkheid en waar begint die van jou? Ongemerkt  heb je in de loop van je leven patronen opgebouwd om te krijgen wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld goedkeuring, veiligheid of harmonie. Nu merk je dat het niet lekker loopt in bepaalde relaties of dat je steeds in dezelfde valkuilen stapt.

In therapie verkennen we relationele grenzen. En we onderzoeken waar het voor jou lastig is om daar verstandig mee om te gaan. Ben je een echte pleaser of kun je ook ‘nee’ zeggen? Ben je misschien erg dominant of heb je de neiging om mensen te manipuleren? Hoe leer je op een goede manier verantwoordelijkheid nemen voor je relaties? Hoe doe je de ander recht zonder dat jezelf tekort komt? Bewustwording is het begin van de verandering!

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD

Vanaf onze geboorte vormen we overtuigingen over onszelf. Dat doen we in relatie met onze omgeving. Allemaal krijgen we in meer of mindere mate boodschappen van afwijzing en tekort mee. Omdat een kind zichzelf als het centrum van de wereld ziet, kan het nog niet bedenken: mijn ouders behandelen mij slecht. In plaats daarvan komt het tot de overtuiging: ik bén slecht. Afhankelijk van je omstandigheden en je persoonlijkheid kom je bijvoorbeeld tot de conclusie: ik ben niet goed genoeg, ik ben niet geliefd, ik kan niets of de wereld is geen veilige plek. Die gedachten ondermijnen je zelfvertrouwen en je identiteit.

In de therapie stellen we deze overtuigingen ter discussie. Klopt het wat je denkt? Wat is waar? Wat is een leugen? Je mag je weer herinneren wie je bent: je bent ‘zeer goed’, een geliefd kind van je Schepper, bedoeld om als vrij mens te leven.

SCHULD EN VERGEVING

Misschien loop jij rond met een verhaal dat je nog nooit aan iemand hebt verteld. Misschien heb je last van dingen die je zelf in het verleden hebt gedaan. Vergeven is niet vergeten of negeren. Als jou onrecht is aangedaan, verdient dat aandacht . Vergeven is moeilijk en lijkt soms onmogelijk. Vergeven kost tijd. Ook als het om jezelf gaat. Waarom zou je vergeven? Neurowetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat mensen die kunnen vergeven minder last hebben o.a. van angst, slaapproblemen en depressie, en meer hoop en verbondenheid ervaren. Vergeven doet een mens goed, zowel psychisch als lichamelijk.  

In de therapie staat jouw verhaal centraal. Om je geschiedenis los te kunnen laten, moet je die eerst vastpakken. Wat is er gebeurd en wat heeft dat met jou gedaan? Hoe voorkom je dat je een gevangene wordt van je verleden? Zijn er symbolen of rituelen die jou helpen om los te laten? En we kijken ook naar de toekomst: hoe ga je verder?

TRAUMA

Een trauma ontstaan als gevolg van iets wat je hebt meegemaakt en wat je vaak niet goed in woorden kunt uitleggen. Je herinneringen bestaan uit losse fragmenten, het lukt niet zo goed om een samenhangend geheel te vertellen. Wat je hebt meegemaakt kan eenmalig zijn (bijv. een verkrachting of een auto-ongeluk) of langdurig en herhaaldelijk (denk aan incest, kindermishandeling of –verwaarlozing, huiselijk geweld). Onze eerste neiging is dat we het achter ons willen laten, het gebeurde willen negeren en verder gaan met ons leven. Maar zo kom je juist niet van je trauma af, zo blijft het je leven bepalen. Hoewel je dat zelf misschien niet in de gaten hebt, loopt je omgeving er wel tegenaan. Erkennen wat er is gebeurd is het begin van heling. Mensen hebben genoeg veerkracht om veel trauma’s zelf te verwerken. Maar als je leven stagneert, als je problemen krijgt in relaties of sombere gevoelens hebt, is het raadzaam om hulp te zoeken.

In de therapie proberen we woorden te vinden voor wat er is gebeurd.  We gaan op zoek naar wat jou helpt om te genezen en je weer te verbinden met de mensen om je heen.

VERLIES EN ROUW

Verlies hoort bij het leven. Soms gaat het om iemand die overleden is. Maar verlies kan ook gaan over een stukgelopen relatie, ontslag op je werk of een levensfase die voorbij is. Rouwen is een proces dat veel energie kost. In onze hectische maatschappij is er niet altijd veel aandacht voor of merk je dat mensen je verhaal niet nog een keer willen horen. Soms heb je verdriet diep weggestopt. Maar net als bij een ballon die je onder water probeert te drukken, laat verdriet zich niet wegredeneren, maar heeft de neiging weer omhoog te komen. Totdat je het geïntegreerd hebt in je leven.

In therapie gaat het over jouw verhaal. Wat ben je kwijtgeraakt, wat doet dat met jou? Hoe kun je je leven aanpassen aan de nieuwe situatie? En lukt het je om uiteindelijk weer actief en met nieuwe energie de draad van het leven op te pakken?

HOOGSENSITIVITEIT

Ongeveer één op de vijf mensen is extra gevoelig voor prikkels. Dat is geen aanstellerij of ziekte, maar een eigenschap van veel mensen. Om te ontdekken of dit bij jou het geval is, kun je een korte test doen. Voor een HSP-er is het van belang om te ontdekken hoe je overprikkeling kunt voorkomen en dat je leert om je grenzen aan te geven. In de therapie gaan we hier mee aan de slag.

IDENTITEIT

Misschien ben je jezelf in de loop van je leven kwijt geraakt. Dat begint al heel jong. Een kind wil het liefst dat de ouders blij zijn met hem (of haar). Het kind ziet graag de ouders gelukkig. Haarfijn voelt het aan wat de ouder nodig heeft. In plaats van zichzelf te zijn, begint het kind zich aan te passen aan wat wordt verwacht. Het eigen gevoel krijgt geen plaats en het kind raakt zo langzaamaan bij zichzelf vandaan. Op de vraag wat wil jij? blijft het stil. Je weet het werkelijk niet.

In de therapie begin je met de ingewikkeldste reis van je leven: de reis van je hoofd naar je hart. We verkennen verschillende gebieden van je identiteit die jou maken tot wie je bent.

ZINGEVING

Waarom ben ik hier? Wat is de zin van mijn leven? Wat geeft werkelijk waarde aan het bestaan? Vragen waar iedereen vroeger of later mee wordt geconfronteerd. Als je gelovig bent, gaan deze vragen ook over je verhouding tot God.

In de therapie krijg je geen pasklare antwoorden. Die zijn er namelijk niet. Door over deze vragen te praten, kom je tot de ontdekking dat je niet alleen bent. Samen gaan we op zoek naar wat voor jou van betekenis is en wat jou verder helpt.

Daarnaast is Underweis er voor iedereen die wil werken aan persoonlijke groei en ontwikkeling.

Bel of mail gerust voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.