Underweis is een praktijk voor psychosociale hulpverlening in Koudum. Als jij er alleen even niet uitkomt, ben je van harte welkom. De eerste afspraak is gratis.
Underweis, psychosociale hulpverlening
Mijn naam is Anneke Siemensma. Sinds 2018 heb ik een eigen praktijk voor psychosociale hulpverlening. Een laagdrempelige vorm van hulpverlening als je tijdelijk een steuntje in de rug kunt gebruiken. Psychosociale hulpverlening is uitermate geschikt als je
- opgejaagd of gestrest bent
- somber of neerslachtig bent
- geen ‘nee’ durft te zeggen
- moeite hebt met bepaalde relaties
- niet goed weet wat je voelt of wilt
- veel piekert
- niet lekker in je vel zit
- moeite hebt met emoties
- last hebt van dingen uit je verleden
- meer zelfvertrouwen wilt krijgen
- vragen hebt over de zin van het leven
- enzovoort…
Erkennen van je probleem is het begin van de genezing
Door omstandigheden of door dingen die je mee maakt, kun je soms vast lopen. Hoewel steeds meer mensen in onze veeleisende maatschappij tegen hun grenzen aanlopen en psychosociale hulpverlening zoeken, is het niet gemakkelijk om dat te erkennen. Toch begint het daar! Het genezingsproces begint met het erkennen dat het niet goed met je gaat, dat je tegen problemen aanloopt. En deze problemen laten zich niet wegdenken of wegduwen, maar vragen erom om gezien en gehoord te worden. Onzichtbare wonden kunnen namelijk niet behandeld worden. Dat geldt niet alleen voor lichamelijke wonden, maar ook voor psychische verwondingen. En daarvoor kun je bij uitstek terecht in de psychosociale hulpverlening. Hoewel we het vaak lastig vinden om hulp te zoeken, kan dat je wel helpen om sneller weer een begaanbare weg te vinden.
Wat is psychosociale hulpverlening
In de psychosociale hulpverlening staat het gesprek en het contact centraal. Het gaat er om wie jij bent als mens, met je unieke kwaliteiten, gaven en talenten. In de loop van ons leven raken we het zicht op onszelf soms kwijt. Er wordt van jongs af aan al gevraagd om te presteren en ons aan te passen. Psychosociale hulpverlening wil jou helpen om het contact met je eigen kern, je eigen hart, opnieuw te maken. Wie ben jij? Wat voel jij? Wat wil jij? En hoe wil jij dat vorm geven in relatie tot de mensen om je heen? Hoe kun jij van betekenis zijn voor jezelf, voor een ander en voor de wereld? Jij bent van waarde!
Contact met Underweis
In de psychosociale hulpverlening kun je terecht zonder doorverwijzing. Om een afspraak te maken bij Underweis is het dus niet nodig dat je eerst naar je huisarts gaat om een verwijsbrief. Je kunt rechtstreeks contact opnemen via het contactformulier op de website, maar je mag ook bellen. Gelukkig is er geen lange wachtlijst. In de psychosociale hulpverlening kun je meestal snel terecht. Omdat ik het belangrijk vind dat je je op je gemak voelt, geef ik je eerst de gelegenheid om kennis met mij te maken. Meestal kan dat binnen 1 of 2 weken. Dan kun jij je een beeld vormen van mij en van de praktijk. We kijken samen of jij met jouw hulpvraag bij mij op de juiste plaats bent. Dit gesprek is gratis en vrijblijvend. Je kunt daarna beslissen of je bij Underweis in therapie gaat.
Werkwijze
Als je besluit om in therapie te gaan volgt de intake en starten we direct met de begeleiding. Aan de hand van je hulpvraag en wat jij nodig hebt, maak ik een behandelplan. Dit bespreken we samen. Na een aantal gesprekken evalueren we samen hoe het gaat en bespreken we of we nog op de goede weg zitten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat jij uitgerust, hersteld en opgeladen je eigen weg kunt vervolgen!
Kosten van psychosociale hulpverlening
Psychosociale hulpverlening valt niet onder de reguliere basiszorg, maar onder de alternatieve zorg. Dat betekent dat je geen eigen risico hoeft te betalen. Als je aanvullend verzekerd bent, kun je wellicht een deel van de kosten van de gesprekken van psychosociale hulpverlening vergoed krijgen van je zorgverzekeraar. Meer informatie hierover kun je vinden op de site van de zorgwijzer.