GGZ Friesland is waarschijnlijk waar je aan denkt als je niet lekker in je vel zit. Je trekt het allemaal niet en bent op zoek naar hulp.
Psychosociale therapie
Behalve bij GGZ Friesland kun je ook alternatieve therapeuten terecht. Vooral als het gaat om psychosociale klachten. Bijna iedereen krijgt daar in de loop van het leven mee te maken. Het kan zijn dat je last hebt van somberheid of faalangst, dat je veel piekert of slecht slaapt, dat je moeite hebt om je emoties onder controle te houden. Het kan ook zijn dat je niet lekker in je vel zit en niet goed begrijpt waarom dat zo is. Want aan de buitenkant lijkt het toch alsof jij je zaakjes goed op orde hebt. Dan is het belangrijk dat je iemand zoekt die jou weer op weg kan helpen. Want hier is zeker wat aan te doen! Samen met jou kijk ik als psychosociaal therapeut naar bepaalde patronen die jij je eigen hebt gemaakt in de loop van je leven. Zeker toen je klein was werkte dat goed. Jouw (aangepaste ) gedrag zorgde ervoor dat mensen jou accepteerden of voor je zorgden. Maar in de loop van je leven raakte je van jezelf vervreemd en nu wegen de voordelen niet meer op tegen de nadelen. Voor deze problematiek ben je bij GGZ Friesland niet op het juiste adres, maar kun je beter terecht bij Underweis.
GGZ-Friesland: diagnose, protocollen en wachtlijsten
Een psychosociaal therapeut zoals Underweis kijkt vooral naar jou als mens. Met je zorgen, je vragen, je angsten, maar ook met je kwaliteiten en mooie dingen. Samen zijn we als mensen onderweg en we herkennen elkaar daarin.
GGZ Friesland moet aan het begin van het traject een DSM-diagnose vaststellen. Je krijgt dan een ‘etiket’ met de ‘ziekte’ die je hebt. Denk aan schizofrenie, angststoornis, depressieve stoornis , autisme of ADHD. Bij deze diagnose horen bepaalde protocollen die het hulpverleningstraject vormgeven. De belangrijkste reden hiervoor is dat de zorgverzekeraar de hulp van GGZ Friesland alleen vergoed als er een diagnose is. De wachttijden bij GGZ Friesland kunnen oplopen tot 14 weken nadat je van de huisarts een verwijzing hebt gekregen.
Voor sommige mensen is een diagnose helpend, maar voor veel mensen voelt het als een stempel waar je niet meer van af komt. Bij een Underweis is deze diagnose niet nodig. Ook is Underweis niet zo streng gebonden aan behandelprotocollen. Daarom kan ik beter aansluiten bij jouw hulpvraag en wie jij bent. Bij Underweis kun je zonder wachttijd en zonder verwijzing van de huisarts terecht.
GGZ Friesland is voor zwaardere psychische problematiek
GGZ Friesland is er vooral voor mensen met ernstige psychische problemen. Maar mensen die hulp zoeken voor lichtere psychische klachten zijn beter op hun plek bij alternatieve hulpverleners en therapeuten zoals Underweis. Het lijkt vaak alsof problemen niet bij het leven horen. Iedereen vertelt liever over de geslaagde vakanties en de gezellige gezinsmomenten, dan over de dagen waarop het even niet goed gaat. Dat je te maken hebt met verdriet over een gestrande relatie of gemis van een goede vriend, strijd met je eigenwijze puber of een bemoeizuchtige schoonmoeder, moeite met een veeleisende baas of als je tegen de dag opkijkt omdat je je eenzaam voelt. Dat zijn vaak lastige dingen om bespreekbaar te maken. En daarvoor kun je goed terecht bij Underweis.
Bij GGZ Friesland kun je denken aan psychotische stoornissen zoals schizofrenie of persoonlijkheidsproblematiek zoals borderline. Ook aan dwangmatige stoornissen of ernstige eetstoornissen, waarvan de meest bekende anorexia of boulimia zijn. Daarnaast kun je met zware depressieve stoornissen of angststoornissen bij GGZ Friesland terecht.
GGZ Friesland en de huisarts
De eerste waar veel mensen naar toe gaan als je last hebt van bijvoorbeeld somberheid, stress of faalangst, is de huisarts. Aan de huisarts vertel je wat er aan scheelt. Een huisarts luistert naar je verhaal en probeert zo goed mogelijk in te schatten wat jij nodig hebt. Maar een huisarts ziet veel cliënten en heeft daarom vaak maar beperkt tijd per cliënt. De huisarts zal dus een keuze maken: of je krijgt medicijnen, of je wordt doorverwezen. De eerste waar de huisarts je in de meeste gevallen naar doorverwijst is de praktijkondersteuner, de POH-GGZ. Met deze praktijkondersteuner heb je een aantal gesprekken. Als de POH-GGZ denkt dat je meer of langer hulp nodig hebt, krijg je een doorverwijzing naar de GGZ Friesland. Voordat je nu uiteindelijk bij een hulpverlener terecht bent gekomen die jou kan helpen, heb je al een heel (tijdrovend) traject afgelegd. Voor veel mensen met psychische problematiek kan zo’n lang traject op zich al zwaar zijn. En cliënten vinden het idee om ‘bij GGZ Friesland in behandeling’ te zijn best heftig. Je weet nu dat het ook anders kan! Meer hierover lees je op mijn website.