Als je op zoek bent naar therapie voor burn-out maak dan gratis en vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Dat kan al op korte termijn.
Therapie voor burn-out
Misschien had je nooit gedacht dat jij burn-out zou raken. Dat jij op zoek zou gaan naar therapie voor burn-out dat kon je je niet voorstellen. Hoe heeft het zover kunnen komen? Maar nu is de rek er toch echt uit... Je emmer is overgelopen. En het kost tijd om te herstellen van een burn-out.
De eerste stap is accepteren dat jij te maken hebt met een burn-out. Accepteren dat jouw energie op is. Accepteer ook dat het tijd gaat kosten voordat jij je dagelijkse werkzaamheden weer kunt oppakken. Zorg goed voor je zelf, neem op tijd rust en voel je niet schuldig. Wellicht kan therapie voor burn-out je daar bij helpen.
Wat is een burn-out?
Burn-out is als een elastiekje dat te lang en te ver is opgerekt. Iedereen kan wel een poosje stress of hard werken verdragen. Daar is geen therapie voor burn-out voor nodig. Sterker nog: onder kortdurende stress presteren mensen vaak heel goed! Het is wel heel belangrijk dat je na zo’n periode van stress weer tijd hebt om uit te rusten en te herstellen. Het gaat mis als dit te lang duurt en er geen evenwicht meer is tussen de inspanning die je moet leveren en de energie en draagkracht die je hebt. Daar reageert je lichaam op.
Mensen die therapie voor burn-out zoeken, hebben signalen zoals:
- Geen energie meer
- Problemen met inslapen of doorslapen
- Hoofdpijn, rugpijn
- Last van je maag of darmen
- Vage lichamelijke klachten
- Lusteloos en moe
- Gejaagdheid, niet stil kunnen zitten
- Kort lontje
- Concentratieproblemen
- Huilbuien
Eigenlijk zijn deze klachten een hele gezonde reactie van je lichaam op stress: het is belangrijk voor je welzijn op langere termijn dat dit evenwicht wordt hersteld! Je lichaam werkt als alarmbel. Naast voldoende rust kan therapie voor burn-out je helpen om de balans weer te herstellen.
Oorzaken van burn-out
Stress ontstaat als er meer van je gevraagd wordt dan je aankunt. Burn-out ontstaat als je lang, vaak jarenlang, ondanks stress en spanningsklachten stug door bent blijven gaan. In therapie voor burn-out kijken we naar de oorzaken in jouw situatie. Misschien vroeg een werkgever teveel. Als je structureel overwerk verricht, emotioneel zwaar werk hebt, te weinig vrijheid om je taken te doen op een manier die goed bij jou past, geen eerlijke beloning of conflicten met collega’s kost dat ontzettend veel energie. Het kan er in eerste instantie voor zorgen dat je weinig plezier ervaart op je werk. Maar als dit lang aanhoudt spelen deze factoren een rol bij het ontstaan van een burn-out.
Het kan ook zijn dat persoonskenmerken de belangrijkste oorzaak zijn van jouw burn-out. Faalangst, werkverslaving, perfectionisme, geen nee kunnen zeggen en het naar de zin willen maken van anderen zijn zaken waarmee je jezelf misschien hebt overvraagd.
Daarnaast kunnen andere dingen in je leven een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan relatieproblemen, ruzie met je buren, een ziek kind, het overlijden van iemand die belangrijk voor je was of je lichamelijke gezondheid.
Als de stresssituatie jarenlang aanhoudt, kan een kleine druppel je emmer laten overlopen. Mensen die in therapie voor burn-out komen, realiseren zich vaak pas achteraf dat de balans al jarenlang verstoord is geweest.
In therapie voor burn-out bij Underweis
Om te herstellen gaan we er in therapie voor burn-out van uit dat je hiervoor moet rekenen op zeker een half jaar. Dat is een algemene vuistregel en verschilt per persoon. Je proces is pas klaar als het klaar is. Het heeft geen zin om te proberen dat te versnellen, integendeel: door jezelf de tijd te gunnen om te herstellen zal het juist beter gaan.
Als je in een organisatie werkt, helpt de bedrijfsarts jou in eerste instantie bij het werkgerelateerde proces. Is het nodig om (tijdelijk) afstand te nemen van je werk? Afhankelijk van jouw specifieke situatie is het vaak goed om een vorm van contact te houden met je werk of collega’s.
In therapie voor burn-out bij Underweis kijken we vooral naar de oorzaken die te maken hebben met jouw persoonskenmerken en geschiedenis die er toe hebben geleid dat je burn-out bent geraakt. Door meer bewustwording van wie jij bent en hoe jij handelt, maak je een begin om te veranderen. Het doel is dat jij in de toekomst een betere balans weet te bewaren tussen inspanning en ontspanning, tussen stress en herstel.